Zelf kunstgras leggen in 10 stappen

In 10 stappen uitgelegd hoe je een strak kunstgras gazon zelf kan leggen

 

Je houdt zelf je eigen tuin bij, dus waarom zou je niet zelf je kunstgras leggen? De handige tuinier/klusser willen we natuurlijk zoveel mogelijk bijstaan. Daarom bieden wij hieronder een complete instructie en checklist aan. We raden aan om eerst de checklist door te lopen voordat je zelf kunstgras in de tuin gaat aanleggen.

 

Wat heb ik nodig op zelf kunstgras te leggen?

Hieronder hebben we een lijstje voor je gemaakt:

 • Paar werkhandschoenen
 • Schep
 • Kruiwagen
 • Genoeg stopzand of brekerzand voor 5 tot 10 cm onder het gehele oppervlak
 • Hark
 • Trilplaat
 • Lange waterpas
 • Stanleymes
 • Kunstgras-tape (lijmband) voor eventuele lasnaden
 • Hamer en kunstgras haken
 • Harde bezem
 • Drukverdeeldoek voor het gehele oppervlak
 • Kunstgras voor het gehele oppervlak.  Houdt rekening met het bestellen van het kunstgras dat je in de lengte & breedte 10 cm overhoudt, hierdoor heb je meer "speelruimte" om e.a. te corrigeren. 
 • Haken (U-pennen) om het kunstgras vast te zetten
 • Instrooizand: wij adviseren 5kg/m² maar dit is minder als het een korte spriet is

Hoe lang ben ik bezig met kunstgras leggen?

Met het plaatsen van een rechthoekig kunstgrasveld van 4 bij 5 meter zijn onze klanten gemiddeld ongeveer 2 tot 8 uur (incl. grondwerk) bezig. Bedenk wel dat de duur afhankelijk is van veel factoren. Een rol kunstgras is 2 of 4 meter breed. Wanneer de tuin breder of smaller is, zal je dus moeten gaan snijden en/of plakken. Hier gaat uiteraard tijd in zitten. Hetzelfde geldt voor rondingen en hoeken. Je hebt ook enigszins een vaste hand nodig om het mooi af te werken.

 

 

Instructie kunstgras leggen in 10 stappen

 

1. Verwijder het oude gras, grond of ander materiaal

Pak de schep en de kruiwagen en verwijder het oude gras, grond of ander materiaal tot ongeveer 6 à 10 cm onder de aangrenzende bestrating of kantopsluiting. Egaliseer vervolgens de grond zo goed mogelijk met een hark.

 

2. Breng het zandbed aan

Nadat je de ondergrond geëgaliseerd hebt, breng je het zandbed aan. Breng een laag zand aan tot ongeveer 1 cm onder de aangrenzende bestrating of kantopsluiting. We adviseren om hiervoor stopzandzand of brekerzandzand te gebruiken.

 

3. Het zandbed verdichten en uitvlakken

Verdicht het zand met behulp van een trilplaat (te huur bij diverse bouwcentra)) tot het zand goed hard is geworden. Eventueel kan je het zand natspuiten als het te droog is. Vlak vervolgens het zandbed goed uit, met behulp van een lange waterpas. Ga ongeveer 1.5 tot 2.5 cm onder de aangrenzende bestrating of kantopsluiting afwerken. Let op: de zandbaan moet super vlak zijn, omdat het kunstgras zich vormt naar de ondergrond.

 

4. Leg het onderdoek (drukverdeeldoek)

Leg het drukverdeeldoek op het zandbed en zet deze eventueel op de hoeken even vast met een kunstgrashaak. Dit doek zorgt er voor dat er geen wortels of onkruid doorheen komt en zorgt ervoor dat er geen deuken in het kunstgras ontstaan wanneer hierop gespeeld en gesprongen wordt. Snij het doek netjes langs de kantopsluiting op maat.

 

5. Het kunstgras leggen

Rol het kunstgras uit en trek eventuele plooien recht. Let op de vleug (de richting waarin de sprieten staan). Het kunstgras komt het beste tot z'n recht wanneer je het kunstgras zo legt dat je tegen de vleug inkijkt. Wanneer je meerdere stukken aan elkaar moet verlijmen moet je er voor zorgen dat de vleug van alle stukken in dezelfde richting liggen! Wanneer het gras mooi vlak ligt, verzwaar je het gras door de dichte zakken instrooizand op het gras te leggen. Zo voorkom je dat het verschuift.

 

6. De naden lijmen

Wanneer de oppervlakte breder is dan 4 meter, dan zal je een naad krijgen. Let hierbij goed op of de vleug dezelfde kant op ligt.

Sla vervolgens het kunstgras terug en snijdt van beide kanten een rand van 2-3cm af. Leg de stukken netjes tegen elkaar aan en ga dan van een afstand even kijken of de naad zichtbaar is. Zo ja, dan moet je de stukken wat verder tegen elkaar aan trekken of verder uit elkaar leggen. Wanneer de naad niet zichtbaar meer is kan je het zelfklevend lijmband eronder aanbrengen en stevig aandrukken.

 

7. Kunstgras op maat snijden

Nu ga je stukje voor stukje het gras op maat snijden met een stanleymes. Neem hier de tijd voor,  kunstgras groeit tenslotte niet meer aan!

 

8. Sla het kunstgras vast met haken

Je kunstgrasveld ligt! Je bent bijna klaar. Gebruik speciale kunstgras haken om het kunstgras vast te zetten. Sla de haken om de 50cm langs de randen in de kunstgrasmat.

 

9. Borstel het kunstgras op

Omdat het kunstgras op een rol wordt geleverd is het platgedrukt. Je moet het alleen nog even met een harde bezem opborstelen en het ziet er perfect uit!

 

10. Instrooien van het kunstgras

Strooi de zakken instrooizand gelijkmatig over de grasmat (ongeveer 5kg per m²). Veeg nogmaals met de harde bezem het gras op, zodat het zand allemaal netjes naar beneden zakt. Je ziet er uiteindelijk niks meer van.

 

Nu ben je klaar voor de laatste stap: genieten van je zelf gelegde kunstgrasmat!

 

Kunstgras laten leggen door onze professionals

Heb je geen tijd of laat je je kunstgrasveld liever plaatsen door professionals? Dan ben je niet de enige; ruim 75% van onze klanten gingen je voor. Neem contact met ons op en we helpen u graag verder.

Reactie schrijven

Commentaren: 0